4 Haziran 2009 Perşembe

Alzheimer'dan Kansere, Kısırlıktan Diyabete Çare "Kök Hücre"


Türkiye'nin en büyük kök hücre araştırma merkezi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yer alıyor.

Merkezde Alzheimer'dan kansere, kısırlıktan diyabete pek çok hastalığa karşı çözüm aranıyor
Kocaeli Tıp Fakültesi'nde ALS'den Alzheimer hastalığına, kanserden diyabete kadar pek çok hastalığa ilaç olabilecek kök hücre üretiliyor. 20 yaş dişinin kökünden, kadınların regli kanamasına, göbek yağlarına kadar kök hücre kaynağı olarak kullanılabiliyor. Türkiye'nin en büyük kök hücre araştırma merkezi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunuyor. Bu üniversitede kök hücre ile ilgili toplam 25 proje üzerinde çalışılıyor.


TÜBİTAK DESTEĞİ

Pek çok hastalığa ilaç niteliği taşıyan bu projelerden 4 tanesi TÜBİTAK destekli devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erdal Karagöz "Şu anda Harvard'da, Oxford'da, Cambridge'de hangi çalışmalar yapılıyorsa bizim üniversitede de aynı çalışmalar yapılıyor" diyor. Kök hücrelerin, hayvan deneylerinin tamamlanmasının ardından insanda kullanılması için izin çıkması beklenecek. Regl kanından kök hücre çalışmalarını Yardımcı Doç. Dr. Eray Çalışkan yürütüyor. Dr. Çalışkan, kadın rahminden alınan parçalarla kıkırdak, kas, kemik ve sinir hücrelerini ürettiklerini açıkladı.

KISIRLIK VE DİYABET

Kalp hastalığına karşı kök hücre çalışmalarının başkanlığını Prof. Dr. Erdal Karagöz yürütüyor. Bunun için göbek bölgesindeki yağlar kullanılıyor. Karagöz göbek bölgesindeki yağlardan kök hücre ürettiklerini açıkladı. Bu kök hücreler yerleşim yerleri itibariyle damar oluşturma kapasiteleri daha yüksek olduğu için tercih ediliyor. Bu nedenle, başta kalp hastalıkları olmak üzere periferik damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir kaynak olarak kullanılabilecek. Kadınların her ay yaşadığı regl kanaması halk arasındaki tabiriyle adet kanaması bu çalışmada kök hücre kaynağı olduğu, bu kök hücrelerin rahimlerinde bazı yapısal bozukları olan ve bu nedenle de çocuk sahibi olamayan kadınların bu sorunlarını çözmeye yardımcı olacağı belirtiliyor. Çalışmanın insanlara da uygulanması düşünülüyor. Diyabetin insülin kullanılmaya gerek kalmadan tedavi edilebilmesi için kök hücre çalışmaları yapılıyor.

ALZHEIMER VE PARKİNSON

Prof. Dr. Erdal Karagöz sonuçları ulusal diyabet kongresinde sunacaklarını açıklayarak, "Şimdi sıra bu hücreleri diyabet yaptığımız deney hayvanlarında denemekte. Yağ dokusu kaynaklı kök hücreler özellikle plastik cerrahinin ilgisini çekiyor. Yağlardan elde edilen kök hücre meme silikonu yerine kullanılabilecek" diyor. Türkiye'de ilk kez diş kökünden kök hücre üretildi. Özellikle 20 yaş dişinin kökünde önemli bir kök hücre kaynağı olduğu belirlendiği açıklandı. Bu yolla elde edilen kök hücrelerin omurilik hasarları başta olmak üzere Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelecekte tedavisinde kullanılabilecek bir kaynak olması hedefleniyor. Hayvanlar üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

BEL FITIĞINA KÖK HÜCRE ENJEKSİYONU

Futbolcuların yaşadığı aşil tendonu sorununda ve yarış atlarının sakatlanmalarında kök hücre uygulamaları deneniyor. Bel fıtığının ameliyat edilmesi yerine kök hücre enjeksiyonu ile tedavisi üzerine çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Karagöz "Eklem kıkırdaklarındaki hasarlarda, futbolcuların yaşadığı aşil tendonu sorununda ve yarış atlarının sakatlanmalarında hep kök hücre kullanılacak. Ayrıca menopozdan sonra kadınlarda görülen kemik sorunlarına çözüm olacak" şeklinde konuştu.

(SABAH)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder