1 Ağustos 2009 Cumartesi

Apartmanda Gürültü Yapan Kişiler İçin Neler Yapılabilir?


Apartman dairesinde oturuyorsunuz. Üst komşunuz artık çekilemeyecek seviyede sizi rahatsız ediyor. Uyarmanıza rağmen sizi hiç bir şekilde dinlemiyor. Bu durum diğer apartman sakinlerinide rahatsız ediyorsa artık o komşunuzdan intikam vakti :D Eğer apartmandaki büyük çoğunluk sizden yana ise, bu rahatsızlık veren komşunuza hapis cezası veya ev icrası gibi bir çok cezaya çarptırılması elinizde.. Buyrun okuyalım ;

Bu tür durumlarda kişiden şikayetçi olunduğu vakit bansini ettiğiniz diğer komşuların da kişinin apartman içindeki devam eden hallerine tanık olduğunu en yakın polis karakoluna veya adliyedeki suç üstü savcılıkalrına bildirirseniz bu kişi hakkında kamu davası açılacaktır.Çünkü, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi ; "İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak , başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi,2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır." hükmünü ihtiva etmektedir.Açılan kamu davası Sulh Ceza Mahkemesinde görülür.

Bununla beraber, hukuk mahkemelerine karşı da dava dilekçesi ile müracaat edildiğinde ,Türk Medeni Kanunu' nun 737. maddesindeki ;
"Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.

Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.

Yerel adete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır." hükmü mevcuttur.Buna göre, komşunuzun komşuluk haklarına riayet etmediğini bildirerek onun bu taşkınlığının giderilmesini hukuk mahkemesinden isteyebilirsiniz.Hukuk Mahkemesi davanızı kabul ederse mahkemenin vereceği ilamla (yani mahkeme kararı ile) ilamlı icra yoluna giderek komşunuzun bu rahatsızlık verici hallerini giderebilirsiniz.


Kaynak: Ekrem Selçuk

1 yorum:

  1. Peki gürültü yapmadaığımız halde böyle bir suçlamayla karşılaşırsak yapabileceğimiz birşey var mıdır?

    YanıtlaSil